PEPPER VOOR HET EERST IN NEDERLAND

pepper-the-robot-intelligent-robot-5866x3343-softbank-aldebaran-robot-7005

PERSBERICHT

Roermond, 26-06-2016

PEPPER VOOR HET EERST IN NEDERLAND

Humanoïde robot maakt haar debuut in Roermond
Pepper is een bijzondere robot. Ze houdt je gezelschap en leert je graag kennen. Ze kan dingen voor je opzoeken op internet en je herinneren aan afspraken. En voor een gezellig gesprekje is de grote zus van de wereldberoemde NAO altijd in. Op 6 juli verwelkomt wethouder Ferdinand Pleyte van de Gemeente Roermond de allereerste Pepper in Nederland.

De robot met menselijke trekjes is nog niet in Nederland te verkrijgen. Wethouder Pleyte van onderwijs, cultuur en innovatie, is daarom trots dat hij Pepper mag ‘inschrijven’ in de Statenzaal van het gemeentehuis.

“Natuurlijk kun je een robot niet officieel inschrijven in het burgerregister, maar het is wel een bijzonder moment dat we de eerste Pepper in Nederland in Roermond ontvangen. Met NAO hebben we al ontdekt hoe een robot onderdeel kan worden van onze samenleving. Maar met zijn zus Pepper verwacht ik dat dit nog sneller gaat. Door haar symbolisch in te schrijven wil ik ook graag de maatschappelijke discussie aangaan over de banen die de komende 15 tot 20 jaar gaan verdwijnen door artificial intelligence.”

De lerende robot
Pepper is ontwikkeld door het Franse technologiebedrijf Aldebaran. Het Japanse telecom- en internetbedrijf Softbank voorzag de robot van software die voorziet in menselijke interactie. De robot herkent gezichten en emoties,  luistert, kan praten, grapjes maken en beweegt zelfstandig. Alle Peppers staan met elkaar in verbinding en leren zo van elkaar.

Een carrière als assistent
Softbank werkt samen met IBM’s Watson, een platform dat grote hoeveelheden data analyseert. Het is de bedoeling dat Pepper steeds meer ‘gevoed’ wordt door tekst en beeld, zodat de communicatie nog menselijker wordt. Voor Pepper lijkt in ieder geval een glansrijke carrière als assistent weggelegd. De software heeft maatwerktoepassingen voor de bouw, gezondheidszorg, horeca en entertainmentindustrie.

The Innovation Playground
Het innovatie en strategiebureau Dutchwork staat erom bekend dat het graag spraakmakende technologische innovaties naar Nederland haalt. Ze deden dat al met de Google Glass en met NAO. En nu dus ook met Pepper, die nauwelijks in Europa te verkrijgen is en nog niet in Nederland is te zien. Dutchwork organiseert binnenkort verschillende presentaties via haar Innovation Playground waarbij het publiek direct kennis kan maken met Pepper.